Om transkripsjonen

Kongsberg Sølvverk 1623-1816, Saksarkiv - fagarkiv, Ansatte, pensjoner, bergallmuen, fattigvesen, kirker og skoler mv., Manntall, nr. 1a: Manntall over Kongsberg Sølvverks arbeidere, 1724

Oppdatert 2018-01-15

Tittel på omslag: ”No. 3 Een Roulle over Berg-Arbeiderne ved Sölff Werchet for Anno 1724.”; tittelside: ”Roulle ower Bergs Arbeiderne wed Sölf vercket Kongsberg Fra Jong til Ober-Stiger inclusive. Forfatted in Junio Anno 1724”

Original: Statsarkivet i Kongsberg, Kongsberg Sølvverk 1623–1816, Dia L0001 (tidligere Riksarkivet, Kongsberg Sølvverk inntil 1805, l.nr. 107.7), manntallslister 1687–1783

Datering: Etter tittelen fra juni 1724.

Bakgrunn

Foranledningen til manntallet er ikke kjent, og det er ikke funnet omtalt i Overbergamtets sesjonsprotokoll. Sølvverket hadde gjennom en forutgående lønnsom periode utvidet arbeidsstokken, men med 1724 begynte en fase med underskudd og tiltak for rasjonalisering av driften. En kommisjon med stattholder Ditlev Vibe og biskop Bartholomæus Deichman undersøkte Sølvverket i 1723, etter at kongen hadde fått informasjon om uheldige forhold. Kommisjonen fikk tatt opp et manntall og presenterte i sin rapport statistiske oversikter over arbeidsstokken, men selve manntallet er ikke kjent bevart. (Riksarkivet, Rentekammeret, real. ordn. avd. bergverkssaker 7.)

I de følgende årene var flere undersøkelseskommisjoner i virksomhet og det var stridigheter omkring Sølvverket. Trolig ble manntallet i 1724 tatt opp som et tiltak for å få oversikt over arbeidsstokken i en situasjon hvor overordnete myndigheter så behov for bedre kontroll og eventuelt vurderte rasjonaliseringstiltak, muligens som en oppfølging av manntallsopptaket året før. Et nytt manntall ble tatt opp i 1729 og enda ett i 1732, denne gang uttrykkelig knyttet til rasjonalisering gjennom oppsigelser.

Beskrivelse av originalkilden

Manntallet inneholder 1830 poster. 14 personer er tydeligvis ført to ganger, så manntallet omfatter derfor 1816 personer. 39 personer er ført inn i manntallet med navn, men uten andre opplysninger. Av disse er 3 angitt som døde og 1 som syk. De resterende 35 personene var trolig også fraværende i tellingsperioden, men om de var døde eller syke, hadde sluttet ved verket eller var fraværende av andre grunner, er ukjent.

Tilpasninger

Kolonnene i databasen avviker noe fra originalkilden. Tilpasningen består først og fremst i at:

  1. 1. Personnavnet er i originalen ført i én kolonne. I databasen er navnefeltet delt opp i fornavn og etternavn.

  2. 2. I originalen er brukt to kolonner for fødested, ett for personer som er født på Kongsberg og ett for andre fødesteder. I databasen er disse opplysningene samlet i ett felt.

  3. 3. I originalen er det brukt to kolonner for bosted, ett for personer som har egen bolig og ett for de som leier. I databasen er disse opplysningene samlet i ett felt.

  4. 4. Noen opplysninger som er ført på litt tilfeldige steder i originalkilden, eller i kolonner som er lite brukt, er samlet i feltet «Merknader».

  5. 5. Rekkefølgen på kolonnene er noe endret. Dette er bl.a. gjort for at de ulike manntallene fra Kongsberg Sølvverk skal få tilnærmet lik struktur.