AV/SAKO-A-767: Sandefjord politikammer
I: Forvaltning
Ia: Reisekontroll
Iaf: Protokoller over tilreisende
L0001: Protokoll over tilreiste
Sandefjord politikammer, Reisekontroll, Protokoller over tilreisende, nr. 1: 1901-1912
Geografi
Fylke:
Vestfold
Kommune (1947):
Sandefjord
Geografisk område:
Sandefjord komm.
Merknader
Protokollen har søkbart register. Bildene ble første gang publisert som Web-bok nr. 209 i Digitalarkivet.
Periode (liste):
1901-1912
Transkriberingsgrunnlag:
original
Bidragsyter:
Rettighetshaver (eier):
Arkivverket
Transkribert av:
Wenche Magnussen, Statsarkivet i Kongsberg
Transkribert når:
desember 2007
Først publisert:
2007-12-11
Sist publisert:
2014-02-27
Merknader (transkripsjon):
Var din bestefar en blåøyd jernbanearbeider fra Toten?
Skulle han tilfeldigvis ha dratt til Sandefjord mellom 1901 og 1912, så kan du kanskje finne ham igjen i protokoll over tilreiste til Sandefjord.
Vi kan her finne informasjon om en person som ankom Sandefjord 13 februar 1903: ”Torsten Torstensen Hagerbakken (Bleken) mur- og jernbanearbeider, 20/3-54 paa gaarden Bleken (Grans prestegjæld Hadeland) (Søn af Torsten Olsen), hjemmehørende paa Toten, midd. statur, bl.øine, blondt haar uden skjæg (barberet), iført grønne tøibenklæder, blaa genser, blaa scheviots jakke (Les: mellomgrovt ullstoff, tweed), blaa tøishue og lave krogstøvler. Medbringende en brun seildugs haandkuffert. ”
I politi- og lensmannsarkivene finnes pass-, flytte- og fremmedbøker. Statsarkivet i Kongsberg legger ut protokollen fra Sandefjord politikammer på nett som et eksempel på arkivmateriale som inneholder informasjon om flyttende og reisende personer. Protokollen inneholder informasjon om hvilket tidspunkt de tilreisende kom til stedet, yrket deres og ikke minst hvor de kommer fra. Det spesielle med protokollen er beskrivelsene av både utseende og klesdrakt.
Denne protokollen bidrar med informasjon du neppe vil finne i verken kirkebøker eller folketellinger. Fra Sandefjord har Statsarkivet i Kongsberg også en protokoll over inn- og utflyttede i perioden 1903 – 1907, foruten fremmedbok for perioden 1917 – 1918. Det finnes pass, flytte- og fremmedprotokoller fra mange politi- og lensmannskontorer som kan hjelpe oss til å følge sporet etter folk som flyttet på seg.
Databasen fungerer som register til denne protokollen. Navn, stilling, alder og merknader er registrert og det er samtidig lagt inn lenke til den digitaliserte protokollen.