Liv Lund
Liv er født og oppvokst i Saltdal og bosatt på Fauske.
Slekt og slektgransking har alltid interessert meg. Min bestefar var veldig opptatt av slekt, så da jeg var barn var det mye snakk om slekt – hvor kom den og den fra, hvem var hun eller han gift med, hvem var deres foreldre osv.
Jeg ventet på folketellingen for 1920 for å komme videre med en sak. Da Arkivverket ønsket flere som kunne hjelpe til med transkriberingen meldte jeg meg på. Dette var vinteren 2020, vi overvintret da i Spania, som vi har gjort i mange år, og jeg hadde lyst å være med på dette arbeidet. Transkriberte da Fauske Kommunes folketelling 1920.
Senere fikk jeg forespørsel om å korrekturlese fra kirkebøker, døpte, vigde og gravlagte. Var nok litt betenkt, men kunne jo prøve å se hvordan dette arbeidet var. Fikk ikke noen tidsfrist, men kunne ta det innimellom. Det var blitt «corona» og ettersom det da ble mye hjemmetid , ble det bare koselig å sette seg ned med PC og korrekturlesing.
Dette arbeidet viste seg å være veldig spennende og lærerikt. I alle fall dersom man har interesse for slekt. Det er utrolig mye historie å lese ut av kirkebøkene. Det er iallfall ikke kjedelig arbeid. Jeg har korrekturlest kun for de kommunene som jeg kjenner best, slik at jeg kunne ha mulighet å gjenkjenne navn og steder. Noen av prestene har skrevet veldig utydelig, men lærer å kjenne skriften etter hvert som man jobber seg fremover. Nå har jeg faktisk fått prøve meg litt på å lese gotisk skrift også. Jobber nå med kirkebøker fra 1842 og utover. Det er spennende å se om jeg klarer å tolke rett de rare bokstavene. Er ennå bare nybegynner, men har fått kjempefin støtte av Marianne Herfindal Johannessen. Var tidligere med på et lite Webinar om gotisk skrift.
Korrekturlesing av kirkebøker er både interessant og lærerikt så det kan jeg anbefale til alle som har litt interesse av slekt/slektgransking, og som liker å jobbe litt med PC (og kanskje ikke er så glad i å strikke). Denne måten for «tidsfordriv» kan gjøres hjemme, eller som nå når jeg sitter i bobilen i Spania. Her er uansett ikke noe problem med å få tiden til å gå, men når man har lest mange bøker – og det er litt grått ute, og vinteren er lang, er det moro å gjøre noe annet. Det er jo i tillegg veldig nyttig for andre som også leter etter slekt at kirkebøkene som ligger ute på nettet er så korrekte som mulig.