About transcription
1920 census for Kristiania
Folketellingen 1920 for Kristiania (Oslo) er annerledes organisert enn for de andre byene, som er organisert med nummererte tellingskretser og nummererte huslister innenfor disse. For Kristiania forekommer det også tellingskretser (bokstaver) og huslistenummer, men disse er ikke systematisk brukt, og mangler for et flertall av huslistene. Huslistene (husene) er isteden organisert etter gateadresser innenfor hver menighet/sogn i byen, med nummererte husholdningslister (leiligheter) innenfor huslistene og nummererte personsedler innenfor husholdningslistene.
Avdekkede mangler i kildematerialet for Kristiania 1920:
- For Rathkes gate mangler alle huslister og husholdningslister, samt 291 av 312 personsedler.
- For Frydenlundgaten 1 mangler 55 av 74 personsedler.
- For Skillebæk 1 mangler 38 av 39 personsedler.
- For Karl Johans gate 31, 33, 35 (Grand hotel) mangler personsedlene for 90 hotellgjester og ansatte.
- For Frederik Stangs gate 11, 13 (Røde kors) mangler personsedlene for 82 pasienter.
- For Kirkegaten 5 (Misjonshotellet) mangler personsedlene for 14 hotellgjester og ansatte.
I tillegg mangler det 1017 personsedler på andre gateadresser, for det meste midlertidig tilstedeværende personer.
Arkivverket har tatt den ovennevnte organiseringen til etterretning, og har ordnet det søkbare materialet med gatene som tellingskretser (nummerert fra 001 til 545) og bygningene/husene innenfor gata som bosteder (nummerert fra 0001 og oppover innfor kretsen). På de ovennevnte listene og sedlene er gateadressene skrevet på hundrevis av måter, mange helt uforståelige. For å få ordnet/sortert bostedene har det vært nødvendig å standardisere gatenavnene. Den mest brukte og antatt korrekte skrivemåten per 1920 er blitt brukt som kretsnavn og i bostednavnet. Dette gjør også tellingen betydelig bedre søkbar på bosted. De originale skrivemåtene kan ses på de skannede listene og personsedlene. De registrerte husholdningslistenumrene og personseddelnumrene er i utgangspunktet de originale, men det er korrigert hundrevis av feil i disse også for å få tellingen til å henge sammen.
Mange gateadresser i byen har flere enn én bygning, og hver bygning (husliste) er et bosted i vår ordning av tellingen. Derfor er det i bostednavnene brukt noen forkortelser for å skille mellom bygningene på adressen: fg = forgård, sb = sidebygning, mb = mellombygning, bg = bakgård. Se f.eks. Lakkegaten 14. På andre adresser er bygningene mer tradisjonelt skilt med bokstaver A, B, C osv. Se f.eks. Briskbyveien 28. Kjønn, sivilstand og stilling i familien er markert med understrekning av forhåndsoppgitte betegnelser på personsedlene. I transkripsjonen er de faste forkortelsene fra Histform-standarden benyttet for disse opplysningene. Forkortelsene
Folketellingen 1920 er transkribert (delvis) og tilrettelagt i tråd med Histform-standarden. Fødselsdatoer og tellingsdatoen er formatert etter ISO 8601 (åååå-mm-dd) som i resten av Digitalarkivet.
Kristiania 1920 har 546 tellingskretser (gater), 9.450 bosteder (bygninger), 57.043 leiligheter og 264.198 personsedler. Personer som ikke var hjemme på tellingstidspunktet, natten til 1. desember 1920, har som regel to personsedler, én som fraværende på det faste bostedet, og én som midlertidig tilstede på oppholdsstedet.
I motsetning til for de øvrige kommunene, går bildelenken på bostedvisningssiden for Kristiania direkte til forsiden av den aktuelle huslisten. Derfra kan man bla seg videre til de underliggende husholdningslistene.
Merknadsfeltet på bostedvisningssiden gir ofte nyttig ekstrainformasjon om bostedet ut over gateadressen. Det kan være typen bosted, f.eks. fengsel, gamlehjem eller hotell, eller navnet på institusjonen, f.eks. Slottet, Krigsskolen, Rikshospitalet eller Grand Hotel. Se f.eks. bygningene under krets 007 – Akershus fæstning.