Middelalderfragmenter tilgjengelig for alle
I år er det 750 år siden Norge fikk sin første landsdekkende lov under kong Magnus Lagabøte. I den forbindelse gjør Arkivverket alle norrøne fragmenter av landslovmanuskripter tilgjengelig i Digitalarkivet.
Arbeidet med å digitalisere fragmentene vil bli fullført i løpet av året, og vi legger stor vekt på å gjøre materialet lettere tilgjengelig for forskere og historikere.
En viktig kilde for forskning
Arkivverkets samling av middelalderfragmenter er deler av lovmanuskripter og andre manuskripter, det vil si håndskrevne bøker, fra middelalderen. Disse har kommet til Arkivverket fordi de har blitt gjenbrukt som innbinding. På 1500- og 1600-tallet ble de kuttet opp og brukt til å binde inn regnskapsbøker.
I samlingen finner vi fragmenter av ca. 40 manuskripter fra Magnus Lagabøtes landslov, i tillegg til fragmenter av eldre regionale lover.
Førstearkivar i Arkivverket, Jo Rune Ugulen Kristiansen, forteller at fragmentene er viktige kilder fra en historisk periode det finnes få primærkilder fra. – De vitner om eksistensen av mange bøker og manuskripter som av ulike årsaker ikke har overlevd til våre dager.
Lovfragmentene inneholder ofte interessante lesemåter av lovtekstene, og vitner dessuten om at Landsloven har eksistert i mange flere håndskrifter enn vi har i dag.
– Dette materialet er etterspurt i forskningsmiljøer som jobber med for eksempel språkhistorie, rettshistorie, musikkhistorie og kirkehistorie, forteller Kristiansen. – I tillegg til selve teksten og innholdet av den, studeres materialet som har blitt brukt; fargestoffene, blekket og pergamentet.
Digitalisering og tilgjengeliggjøring i Digitalarkivet
I forbindelse med landslovjubileet fotograferer vi alle norrøne fragmenter av landslovmanuskripter. Vi etterstreber at kvaliteten på avfotograferingen skal være så god at en bruker i de aller fleste tilfeller ikke trenger å se det fysiske dokumentet.
I tillegg til å fotografere ett og ett fragment, fotograferer vi flere fragmenter satt sammen til større enheter, slik de trolig hørte sammen før de ble skåret opp i mindre biter. Sammenstillingen til større enheter er gjort med utgangspunkt i Thorsten Ekens bok «Gammalnorske membranfragment i Riksarkivet».
I tillegg legger vi vekt på at informasjonen knyttet til fragmentene er god, slik at det skal være enklere å finne fram til dem på Digitalarkivet.
Her kan du se fragmentene som allerede er publisert i Digitalarkivet.